Zioła

Imbir

67Imbir – nie tylko na trawienie.Imbir pochodzi z Azji i Afryki, gdyż dziko rośnie jedynie w klimacie tropikalnym. Charakterystyczny korzeń tej rośliny wyglądem przypomina olbrzymią łapę, czasem nawet przybiera kształt ludzkiej sylwetki. W przemyśle spożywczym oprócz korzenia używa się także wysuszonych płatków kwiatowych, które poddaje się mieleniu. Doskonale nadaje się do przyprawiania deserów, ciast, pierników, galaretek i lodów. Jest także świetnym dodatkiem do grzanego piwa lub wina. Dania z ryżu, mięsa i sosy nabiorą nowego wyrazu, gdy przyprawimy je imbirem. Można go również używać do marynat i zalew. Pewnie nawet niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że powszechnie używana przyprawa curry zawiera w swym składzie właśnie imbir. Dodany do potraw usprawnia procesy trawienia, gdyż pobudza widzialnie soku żołądkowego. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, działa przeciwbakteryjnie. Wpływa także ujędrniająco na skórę, poprawia kondycję włosów i skóry głowy. Poleca się go przy chorobie lokomocyjnej, bowiem łagodzi jej uciążliwe objawy. Bazylia – niezastąpiona do włoskich dań.Pochodzi z Afryki i Azji i liczy ok. 150 gatunków, ponieważ jednak uprawia się łatwo można ją hodować ją w doniczkach na parapecie naszej kuchni lub w ogródku przy domu, a najczęściej uprawiane gatunki to: cynamonowa, cytrynowa, ciemny opal i tajlandzka purpura. Bazylia jest powszechnie używaną przyprawą o charakterystycznym balsamicznym zapachu i gorzkawym smaku, niekiedy określanym również jako słodki lub pikantny. Przede wszystkim przyprawia się nią sosy, zwłaszcza pomidorowe, a także zupy i mięsa. Najbardziej znane dania, które nie mogą obejść się bez tej przyprawy to włoskie Pesto, pizza i spaghetti. Nadaje się również do dipów sałatkowych. Znajdziemy ją także w daniach z czosnkiem, twarogach, topionych serach oraz ziołowych masłach. Intensywny zapach bazylii wykorzystuje się nawet do aromatyzowania olejów, octów i likierów. Dodana do potraw wpływa na lepsze trawienie i ułatwia przyswajanie substancji odżywczych, gdyż ułatwia wydzielanie soków trawiennych. Posiada także właściwości afrodyzjakalne.

Tagi: , , , , , , , , ,

20 listopada 2010 Leczenie, Zioła

Leczniczy korzeń

64Wiele osób używa imbiru w kuchni. Jest ceniony jako przyprawa o silnym i intensywnym smaku i zapachu (w postaci proszku). Niektórzy spożywają go również na surowo. Warto jednak zwrócić też uwagę na jego działanie lecznicze. Roślina ta przeciwdziała: kaszlowi, reumatyzmowi, bólowi, skurczom mięśni, stanom zapalnym, wymiotom, wirusom oraz bakteriom. Poza tym obniża ciśnienie i pobudza krążenie. To także skuteczna broń w walce z malarią. Ze względu na dobry smak wiele osób leczy nim przeziębienie i grypę. Imbir nie tylko hamuje kaszel i rozrzedza wydzielinę w oskrzelach, ale również hamuje gorączkę. To nie koniec dobroczynnego działania tego zioła. Hamuje biegunkę, usprawnia krążenie krwi, dzięki czemu dłonie i stopy nie marzną. Leczy się nim: oparzenia, rwę kulszową, niepłodność, zawroty głowy, depresję, migrenę, udar, zaburzenia miesiączkowania, choroby serca, zaćmę, zapalenie ścięgien. Jest także bardzo dobrym afrodyzjakiem. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania imbiru jako środka leczniczego jest ciąża. Czosnek ma najszerszy zakres oddziaływania na organizm spośród wszystkich roślin. Jest także najskuteczniejszym środkiem w walce z chorobami wywołanymi przez bakterie odporne na leki. Działa również na wirusy, pasożyty, pierwotniaki i grzyby. Wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Przeciwdziała skurczom mięśni oraz pobudza wydzielanie potu i żółci. Podczas leczenie choroby powinno się spożywać świeży czosnek. Wykorzystuje się go w całości albo w postaci płynnej, po wyciśnięciu z niego soku do leczenia: infekcji górnych dróg oddechowych i naskórka, grzybicy stóp. W Afryce używa się go także do zwalczania czerwonki i toksoplazmozy. Wielu osobom przeszkadza silny zapach czosnku. W takiej sytuacji warto zapytać w aptece o tabletki czosnkowe, które działają tak samo jak naturalny czosnek. Zdrowy człowiek powinien profilaktycznie zjadać trzy ząbki czosnku dziennie. Nie należy przekraczać tej dawki, w przeciwnym razie może dojść do mdłości. Jedynym skutkiem ubocznym występującym po zażyciu czosnku jest nieprzyjemny zapach z ust i nadmierna potliwość. Dlatego najlepiej jeść czosnek w porach, gdy nie trzeba wychodzić z domu, aby uniknąć krępujących sytuacji.

Tagi: , , , , , , , ,

16 listopada 2010 Zioła

Skuteczny zamiennik chemicznych leków

65Korzystne oddziaływanie ziół na ludzki organizm i ich właściwości antybakteryjne poświadczają liczne badania naukowe. To nie żadne bajki ani legendy. O leczniczym działaniu ziół wiedzieli już starożytni, którzy uzdrawiali nimi rozmaite choroby i dolegliwości. Naukowcy twierdzą, że wiele roślin jest bardziej skutecznych niż antybiotyki. Ponadto zawierają one o wiele więcej substancji czynnych zwalczających czynniki chorobotwórcze. To jakby kilka leków w jednym. Dla przykładu czosnek zawiera ponad 20 znanych substancji czynnych, penicylina zaś – tylko jedną. Z taką ilością substancji czynnych bakterie bardzo słabo sobie radzą. Ogólnie rzecz biorąc, badacze tworząc nowe lekarstwa, kopiują wzorce z natury. Jednak medykamenty wyizolowane sztucznie nie dorównują nawet w połowie swoim naturalnym pierwowzorom. Najbardziej znanymi ziołami o działaniu antybiotycznym są: szałwia, imbir, eukaliptus, aloes, czosnek, akacja, wyciąg z nasion grejpfruta, miód, jałowiec. Warto poświęcić trochę czasu na poszukanie szczegółowych informacji i zacząć korzystać z dobrodziejstw oferowanych przez naturę, a na pewno wyjdzie to na zdrowie organizmowi. Wyciąg z nasion grejpfruta ma szerokie zastosowanie jako lek zwalczający: pasożyty, robaki, grzybicę, wirusy, pierwotniaki, zakażenia, bakterie, drożdżaki. Kuracja nie musi trwać długo, już niewielkie dawki wyciągu dają oczekiwane rezultaty. Stosuje się go również do czyszczenia szpitalnych sprzętów i basenów, ponieważ to rewelacyjny środek czyszczący i odkażający. Jedyną wadą ekstraktu jest bardzo gorzki smak. Z tego powodu większość osób popija go sokami cytrusowymi, które najlepiej usuwają niesmak w ustach. Poza tym trzeba uważać, by nie przedawkować wspomnianego wyciągu. Spożywany w nadmiernych ilościach podrażnia błony śluzowe organizmu. Można go stosować dopiero po rozcieńczeniu, gdyż zbyt duże stężenie również wywołuje niepożądane reakcje. Ze względu na silne działanie, zwłaszcza kobiety w ciąży powinny ostrożnie dawkować wyciąg. Najlepiej, by przed rozpoczęciem kuracji zasięgnęły opinii swojego lekarza prowadzącego. Preparat należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, które przez nierozwagę mogłyby doznać uszczerbku na zdrowiu. Akacja zwana potocznie mimozą słynie z tego, iż pozyskuje się z niej gumę arabską, a z jej drewna tworzone są piękne meble. Wszystkie części akacji są wykorzystywane jako środek leczniczy. Dobrze wysuszone zioła powinno się wsypać do szczelnie zamkniętej torebki foliowej i trzymać w chłodnym, suchym miejscu, wysoko nad podłogą. Dzięki temu zachowają świeżość przez dłuższy czas. Akacja jest wykorzystywana przy wielu schorzeniach. Zwalcza między innymi malarię, bakterie, pierwotniaki, grzyby, robaki, stany zapalne. Działa także uspokajająco. Stosuje się ją również do leczenia wrzodów przewodu pokarmowego, biegunki, czerwonki, infekcji dziąseł, krwotoków. Na świecie istnieje wiele odmian akacji, jednak wykazują one podobne właściwości. Są używane głównie jako wywar, proszek albo płukanka. Nie stwierdzono jakichkolwiek działań ubocznych ani żadnych przeciwwskazań, dlatego też można spokojnie spróbować poddać się akacjowej kuracji, a potem cieszyć się jeszcze lepszym zdrowiem i samopoczuciem.

Tagi: , , , , , , , , ,

27 października 2010 Zioła

Liść laurowy

68Liść laurowy – niezastąpiony dodatek do zup.Liście laurowe, inaczej wawrzyn albo listki bobkowe, występują głownie w klimacie śródziemnomorskim. W starożytności wieńcem laurowym przyozdabiano głowy zwycięzców. Obecnie zaś nie wyobrażamy chyba sobie, że mogłoby ich zabraknąć w naszej kuchni. Nie obejdzie się bez nich wiele zup. Stanowi również niezastąpiony dodatek do bulionów oraz różnych sosów. Dodaje się je na samym początku gotowania, gdyż dopiero odpowiednie uwodnienie warunkuje uwalnianie substancji w nich zawartych. Nadaje smak potrawom z mięsa i ryb, gulaszom, farszom. Stosuje się go także w marynatach i zalewach, np. do ogórków czy papryki konserwowej oraz grzybów marynowanych. W liściach laurowych zawarte są substancje o działaniu bakteriobójczym, olejki eteryczne, garbniki i mikroelementy. Pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy. Zastosowanie znalazł również w przemyśle farmaceutycznym – olejki eteryczne w nich zawarte wykorzystuje się do produkcji maści na bóle reumatyczne. Majeranek – na lepsze trawienie.W dzikiej postaci występuje głównie w klimacie śródziemnomorskim, ale z łatwością daje się uprawiać w przydomowym ogródku. Jako przyprawę stosuje się uprzednio wysuszone i sproszkowane listki. Dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem i tymiankiem, zaś stanowczo nie należy łączyć go z pokrewnym mu oregano. Majerankiem przyprawia się między innymi potrawy tłuste i ciężkostrawne. Stanowi wiec niezastąpiony dodatek farszów do kiełbas, mięsa, dań z grochu, fasoli i ziemniaków. Duże ilości majeranku najlepiej łączyć również z większą ilości soli i pieprzu. Majeranek ułatwia procesy trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i pomaga przy niestrawności. Poprawia pracę wątroby. Z majeranku można przyrządzić również napar, stosowany przy rozdrażnieniu i wyczerpaniu organizmu oraz leczeniu nerwobólów. Jest pomocny przy leczeniu kaszlu, dolegliwości wątroby oraz przy łagodzeniu objawów reumatyzmu. Majeranek znajduje zastosowanie przy produkcji alkoholi, np. likierów, aromatyzowanych octów oraz herbat, a nawet niektórych kosmetyków. Ziele angielskie – przyprawa uniwersalna.Ziele angielskie, zwane także korzennikiem lekarskim lub pieprzem jamajskim, mimo nazwy pochodzi z Ameryki Południowej, lecz cenione jest szczególnie w kuchni angielskiej. W naszych domach ziela angielskiego używa się w postaci sproszkowanych, wysuszonych ziaren tej rośliny. Posiadają one olejki lotne, metyloeugenenol, linalol, eukaliptol, kariofylen, chawikol oraz cukry, garbniki i żywice. Przyprawa ta ma miłą, korzenną woń, w której wyczuć można goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, gorczycę i pieprz. Można nim przyprawiać praktycznie wszystkie potrawy, ale najlepiej nadaje się do dań z dziczyzny i wieprzowiny, kiełbas, farszów, ryb i dań z warzyw. Jest także składnikiem marynat i zalew, wchodzi również w skład różnych mieszanek przypraw, na przykład popularnego curry. Sproszkowane owoce ziela angielskiego używa się również do wyrobu słodkich wypieków, ciast i deserów oraz niektórych alkoholi, głównie likierów. W przypadku zaburzeń żołądkowych, można go dodać do zwykłej herbaty. Jego nadmiar jednak może prowadzić do niestrawności.

Tagi: , , , , , , , , , ,

15 października 2010 Zioła

O stronie

Bezsenność jest poważnym schorzeniem. Nie należy tego lekceważyć i w przypadku gdy występuje przez dłuższy okres należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Bezsenność jest przeważnie objawem niedyspozycji organizmu. Zdarza się, że jest ona wywołana jakimś ciężkim okresem w naszym życiu. Przykładem mogą tu być jakieś zmartwienia, stres, egzaminy, ciężka i odpowiedzialna praca lub jakaś sytuacja rodzinna. W przypadku wystąpienia bezsenności z powodu któregoś z tych przykładów to wtedy raczej nie należy kłaść się wcześnie spać. Przed zaśnięciem warto się zrelaksować. Można to uczynić na przykład poprzez słuchanie spokojnej muzyki, czytając książkę lub wziąć ciepłą relaksacyjną kąpiel. Niekiedy pomocne jest wypicie przed snem szklanki mleka. Ważne przy bezsenności jest również jedzenie lekkich kolacji. Ciężkostrawne potrawy na pewno nam nie pozwolą szybko zasnąć. W ogóle ostatnią część dnia, czyli po kolacji, powinno się spędzać w spokoju. Nie zadręczać się jakimiś stresującymi myślami i nie wdawać się w rodzinne awantury. Trudno chyba znaleźć osobę, która nie cierpiałaby od czasu do czasu na ból głowy. Reklama: