Liść laurowy

68Liść laurowy – niezastąpiony dodatek do zup.Liście laurowe, inaczej wawrzyn albo listki bobkowe, występują głownie w klimacie śródziemnomorskim. W starożytności wieńcem laurowym przyozdabiano głowy zwycięzców. Obecnie zaś nie wyobrażamy chyba sobie, że mogłoby ich zabraknąć w naszej kuchni. Nie obejdzie się bez nich wiele zup. Stanowi również niezastąpiony dodatek do bulionów oraz różnych sosów. Dodaje się je na samym początku gotowania, gdyż dopiero odpowiednie uwodnienie warunkuje uwalnianie substancji w nich zawartych. Nadaje smak potrawom z mięsa i ryb, gulaszom, farszom. Stosuje się go także w marynatach i zalewach, np. do ogórków czy papryki konserwowej oraz grzybów marynowanych. W liściach laurowych zawarte są substancje o działaniu bakteriobójczym, olejki eteryczne, garbniki i mikroelementy. Pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy. Zastosowanie znalazł również w przemyśle farmaceutycznym – olejki eteryczne w nich zawarte wykorzystuje się do produkcji maści na bóle reumatyczne. Majeranek – na lepsze trawienie.W dzikiej postaci występuje głównie w klimacie śródziemnomorskim, ale z łatwością daje się uprawiać w przydomowym ogródku. Jako przyprawę stosuje się uprzednio wysuszone i sproszkowane listki. Dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem i tymiankiem, zaś stanowczo nie należy łączyć go z pokrewnym mu oregano. Majerankiem przyprawia się między innymi potrawy tłuste i ciężkostrawne. Stanowi wiec niezastąpiony dodatek farszów do kiełbas, mięsa, dań z grochu, fasoli i ziemniaków. Duże ilości majeranku najlepiej łączyć również z większą ilości soli i pieprzu. Majeranek ułatwia procesy trawienia, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i pomaga przy niestrawności. Poprawia pracę wątroby. Z majeranku można przyrządzić również napar, stosowany przy rozdrażnieniu i wyczerpaniu organizmu oraz leczeniu nerwobólów. Jest pomocny przy leczeniu kaszlu, dolegliwości wątroby oraz przy łagodzeniu objawów reumatyzmu. Majeranek znajduje zastosowanie przy produkcji alkoholi, np. likierów, aromatyzowanych octów oraz herbat, a nawet niektórych kosmetyków. Ziele angielskie – przyprawa uniwersalna.Ziele angielskie, zwane także korzennikiem lekarskim lub pieprzem jamajskim, mimo nazwy pochodzi z Ameryki Południowej, lecz cenione jest szczególnie w kuchni angielskiej. W naszych domach ziela angielskiego używa się w postaci sproszkowanych, wysuszonych ziaren tej rośliny. Posiadają one olejki lotne, metyloeugenenol, linalol, eukaliptol, kariofylen, chawikol oraz cukry, garbniki i żywice. Przyprawa ta ma miłą, korzenną woń, w której wyczuć można goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, gorczycę i pieprz. Można nim przyprawiać praktycznie wszystkie potrawy, ale najlepiej nadaje się do dań z dziczyzny i wieprzowiny, kiełbas, farszów, ryb i dań z warzyw. Jest także składnikiem marynat i zalew, wchodzi również w skład różnych mieszanek przypraw, na przykład popularnego curry. Sproszkowane owoce ziela angielskiego używa się również do wyrobu słodkich wypieków, ciast i deserów oraz niektórych alkoholi, głównie likierów. W przypadku zaburzeń żołądkowych, można go dodać do zwykłej herbaty. Jego nadmiar jednak może prowadzić do niestrawności.

Tagi: , , , , , , , , , ,

15 października 2010 Zioła

O stronie

Bezsenność jest poważnym schorzeniem. Nie należy tego lekceważyć i w przypadku gdy występuje przez dłuższy okres należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Bezsenność jest przeważnie objawem niedyspozycji organizmu. Zdarza się, że jest ona wywołana jakimś ciężkim okresem w naszym życiu. Przykładem mogą tu być jakieś zmartwienia, stres, egzaminy, ciężka i odpowiedzialna praca lub jakaś sytuacja rodzinna. W przypadku wystąpienia bezsenności z powodu któregoś z tych przykładów to wtedy raczej nie należy kłaść się wcześnie spać. Przed zaśnięciem warto się zrelaksować. Można to uczynić na przykład poprzez słuchanie spokojnej muzyki, czytając książkę lub wziąć ciepłą relaksacyjną kąpiel. Niekiedy pomocne jest wypicie przed snem szklanki mleka. Ważne przy bezsenności jest również jedzenie lekkich kolacji. Ciężkostrawne potrawy na pewno nam nie pozwolą szybko zasnąć. W ogóle ostatnią część dnia, czyli po kolacji, powinno się spędzać w spokoju. Nie zadręczać się jakimiś stresującymi myślami i nie wdawać się w rodzinne awantury. Trudno chyba znaleźć osobę, która nie cierpiałaby od czasu do czasu na ból głowy. Reklama: przepisy kulinarne program dla protetyków http://www.otis.com/site/pl/pages/Services.aspx www.jejswiat.pl/t/18150,tampony-na-noc