Imbir

67Imbir – nie tylko na trawienie.Imbir pochodzi z Azji i Afryki, gdyż dziko rośnie jedynie w klimacie tropikalnym. Charakterystyczny korzeń tej rośliny wyglądem przypomina olbrzymią łapę, czasem nawet przybiera kształt ludzkiej sylwetki. W przemyśle spożywczym oprócz korzenia używa się także wysuszonych płatków kwiatowych, które poddaje się mieleniu. Doskonale nadaje się do przyprawiania deserów, ciast, pierników, galaretek i lodów. Jest także świetnym dodatkiem do grzanego piwa lub wina. Dania z ryżu, mięsa i sosy nabiorą nowego wyrazu, gdy przyprawimy je imbirem. Można go również używać do marynat i zalew. Pewnie nawet niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że powszechnie używana przyprawa curry zawiera w swym składzie właśnie imbir. Dodany do potraw usprawnia procesy trawienia, gdyż pobudza widzialnie soku żołądkowego. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, działa przeciwbakteryjnie. Wpływa także ujędrniająco na skórę, poprawia kondycję włosów i skóry głowy. Poleca się go przy chorobie lokomocyjnej, bowiem łagodzi jej uciążliwe objawy. Bazylia – niezastąpiona do włoskich dań.Pochodzi z Afryki i Azji i liczy ok. 150 gatunków, ponieważ jednak uprawia się łatwo można ją hodować ją w doniczkach na parapecie naszej kuchni lub w ogródku przy domu, a najczęściej uprawiane gatunki to: cynamonowa, cytrynowa, ciemny opal i tajlandzka purpura. Bazylia jest powszechnie używaną przyprawą o charakterystycznym balsamicznym zapachu i gorzkawym smaku, niekiedy określanym również jako słodki lub pikantny. Przede wszystkim przyprawia się nią sosy, zwłaszcza pomidorowe, a także zupy i mięsa. Najbardziej znane dania, które nie mogą obejść się bez tej przyprawy to włoskie Pesto, pizza i spaghetti. Nadaje się również do dipów sałatkowych. Znajdziemy ją także w daniach z czosnkiem, twarogach, topionych serach oraz ziołowych masłach. Intensywny zapach bazylii wykorzystuje się nawet do aromatyzowania olejów, octów i likierów. Dodana do potraw wpływa na lepsze trawienie i ułatwia przyswajanie substancji odżywczych, gdyż ułatwia wydzielanie soków trawiennych. Posiada także właściwości afrodyzjakalne.

Tagi: , , , , , , , , ,

20 listopada 2010 Leczenie, Zioła

O stronie

Bezsenność jest poważnym schorzeniem. Nie należy tego lekceważyć i w przypadku gdy występuje przez dłuższy okres należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Bezsenność jest przeważnie objawem niedyspozycji organizmu. Zdarza się, że jest ona wywołana jakimś ciężkim okresem w naszym życiu. Przykładem mogą tu być jakieś zmartwienia, stres, egzaminy, ciężka i odpowiedzialna praca lub jakaś sytuacja rodzinna. W przypadku wystąpienia bezsenności z powodu któregoś z tych przykładów to wtedy raczej nie należy kłaść się wcześnie spać. Przed zaśnięciem warto się zrelaksować. Można to uczynić na przykład poprzez słuchanie spokojnej muzyki, czytając książkę lub wziąć ciepłą relaksacyjną kąpiel. Niekiedy pomocne jest wypicie przed snem szklanki mleka. Ważne przy bezsenności jest również jedzenie lekkich kolacji. Ciężkostrawne potrawy na pewno nam nie pozwolą szybko zasnąć. W ogóle ostatnią część dnia, czyli po kolacji, powinno się spędzać w spokoju. Nie zadręczać się jakimiś stresującymi myślami i nie wdawać się w rodzinne awantury. Trudno chyba znaleźć osobę, która nie cierpiałaby od czasu do czasu na ból głowy. Reklama: jedzenie z dowozem mokotow http://egerton.pl/ Inhalator philips https://respimed.pl/inhalator-philips-respironics-innospire-elegance.html wypożyczalnia stołów