Cynamon

66Cynamon – nie tylko w kuchni.Ojczyzną cynamonu jest Azja, choć obecnie jego uprawy obejmują całą strefę subtropikalną. Cynamon obecny na półkach naszych kuchni to kora cynamonowca cejlońskiego. Odpowiednio przygotowana występuje w dwóch odmianach – sproszkowanej oraz w postaci zwiniętych kawałków. W korze cynamonowca znajduje się specjalny olejek (olejek cynamonowy), który nadaje przyprawie charakterystyczny korzenny, słodkawy i jednocześnie lekko pikantny smak i zapach. Olejek ten oprócz przemysłu spożywczego, znalazł także zastosowanie przy wyrobie perfum, kosmetyków i leków. W kuchni cynamon mielony używany jest głownie do przyprawiania dań z ryżu, jabłek, makaronów, deserów i ciast. Nadaje także niepowtarzalny smak kawie lub herbacie. Można nim także przyprawiać białe mięso lub owoce morza, dzięki czemu zyskają one oryginalny wyraz. Jego właściwości lecznicze wykorzystuje się głownie przy przeziębieniach, ponieważ działa rozgrzewająco i pomaga zwalczyć gorączkę. Tak jak bazylia jest również naturalnym afrodyzjakiem. Czosnek – tylko dla odważnych.Nie każdy przepada za intensywnym zapachem i smakiem czosnku. Nie trzeba nawet dodawać go wiele, aby potrawa nabrała charakterystycznego wyrazu. Dla tych, którzy czosnku się nie boją będzie on doskonałym dodatkiem do białych serów czy dipów jogurtowych np. tzatziki. Dobrze komponuje się również w sałatkach z takimi warzywami jak pomidor, ogórek czy papryka. Czosnek ma również świetne właściwości konserwujące, dlatego stosuje się go w różnego rodzaju zalewach i marynatach. Ma również szerokie zastosowanie lecznicze. Najbardziej znane są chyba jego właściwości bakteriobójcze, dzięki zawartym w nim czynnym substancjom, dlatego też stosuje się go w przy infekcjach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Na układ pokarmowy wpływa dezynfekująco, ale i pobudzająco na wątrobę oraz żołądek, dzięki czemu wydzielanych jest więcej soków trawiennych i żółci. Usprawnia więc procesy trawienia i poprawia przemianę materii. Ma wpływ także na układ krwionośny – obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Tagi: , , , , , , , ,

24 sierpnia 2010 Zioła

O stronie

Bezsenność jest poważnym schorzeniem. Nie należy tego lekceważyć i w przypadku gdy występuje przez dłuższy okres należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Bezsenność jest przeważnie objawem niedyspozycji organizmu. Zdarza się, że jest ona wywołana jakimś ciężkim okresem w naszym życiu. Przykładem mogą tu być jakieś zmartwienia, stres, egzaminy, ciężka i odpowiedzialna praca lub jakaś sytuacja rodzinna. W przypadku wystąpienia bezsenności z powodu któregoś z tych przykładów to wtedy raczej nie należy kłaść się wcześnie spać. Przed zaśnięciem warto się zrelaksować. Można to uczynić na przykład poprzez słuchanie spokojnej muzyki, czytając książkę lub wziąć ciepłą relaksacyjną kąpiel. Niekiedy pomocne jest wypicie przed snem szklanki mleka. Ważne przy bezsenności jest również jedzenie lekkich kolacji. Ciężkostrawne potrawy na pewno nam nie pozwolą szybko zasnąć. W ogóle ostatnią część dnia, czyli po kolacji, powinno się spędzać w spokoju. Nie zadręczać się jakimiś stresującymi myślami i nie wdawać się w rodzinne awantury. Trudno chyba znaleźć osobę, która nie cierpiałaby od czasu do czasu na ból głowy. Reklama: fartuchy kuchenne bemar